VINSKA PRIČA: Blaženka Širić

Iako u znanost vjerujem beskrajno, teško ću ikada prihvatiti relevantnim rezultate najnovijih istraživanja koja govore kako su žene spretniji vozači od muškaraca.

Tješim se činjenicom kako su ta istraživanja provele žene. Pristrane istraživačice.
A možda i nisam u pravu, što vi mislite?

A jesu li žene spretnije i bolje u vinogradu od muškaraca ne znamo.
Takva istraživanja nisu rađena, barem zasad.
Stoga smo danas pokucali na vrata gospođe Blaženke Širić, vrijedne vinogradarke iz Osove, kako bi iz prve ruke otklonili naše dileme.

„Ne treba nama istraživanje, mi žene znamo da smo bolje“, kroz smijeh će Blaženka, napominjući kako su uloge i muškarca i žene podjednako važne i potrebne kako bi vinograd bio plodonosan u punom kapacitetu.

„Moj suprug i ja zajedno brinemo o vinogradu. Nešto ja učim od njega, nešto on od mene“, kaže Blaženka, akcentirajući važnost timskog duha, a ne rivalstvo.

Bio muškarac, ili bila žena, nevažno. Tko god da jest, domaćinski se brine o ovome vinogradu, a to se da uočiti na prvu.

Kaže mi, moja današnja domaćica, kako u ovim krajevima još uvijek žive stare vrijednosti dobrih susjeda, koji, nerijetko, kada se za to ukaže potreba, znaju „priskočiti“ i pomoći njoj i suprugu Kruni u obavljanju vinogradskih poslova.

„Susjedima je drago što smo zasadili vinograd“, kaže Blaženka.

Zaista, ima i razloga da im bude drago. Vinograd Palave, koji se proteže preko osovskih brežuljaka, pravi je ukras sela.

Općenito, kaže Blaženka, ljudima je ovdje drago kada vide da netko obrađuje zemlju.
„Drago im je kada se radi. Kada ima života“, dodaje.

A ima li života od vinograda, pitam odmah.

„Ima“, odgovara. „Iako je naš vinograd mlad i još uvijek ne daje puni prinos, poučena dosadašnjim rezultatima, ohrabrena sam kako se ovdje može raditi i živjeti“, govori, te naglašava kako je za takvo što potrebno uložiti mnogo rada i truda.

„Zemlji treba mnogo dati, ali ona to zna cijeniti i redovno ti uzvraća. Naša zemlja je naše zlato“, zahvalno će Blaženka.

Inspirativan pristup, složit ćete se. Pristup koji vraća vjeru kako se ovdje, unatoč svim poteškoćama i okolnostima, može živjeti i raditi.

Nakon današnje vinske priče, shvatio sam zašto je Palava, osim zbog svojih nutritivnih vrijednosti i recepture, jedno od naših najcjenjenijih vina.

Plemenite kapljice svijetlo žute boje, prožete ljudskom ljubavlju prema zemlji koju obrađuju i koja ih hrani, sa notom dobrote ljudi koji su spremni pomoći svojim susjedima u svakodnevnim poslovima, čine autentičan spoj bosanskog mentaliteta i cijenjene češke sorte Palave, koji nam daje više od dobroga vina.

Uostalom, znaju to oni koji piju našu Palavu.

P. N.

Leave a Reply