VINSKA PRIČA: Damir Jurkić „Danka“

„Austrijanci imaju bogatiju državu. Mi imamo bogatiju zemlju“, kaže Damir Jurkić „Danka“, junak današnje vinske priče, čije je mjesto prebivališta Linz, Austrija, dok mu srce, kako kaže, stanuje u rodnoj Osovi.

Damir je, kao i mnogi drugi, „trbuhom za kruhom“, zajedno sa obitelji, napustio svoj rodni kraj i otišao tražeći bolju i sretniju budućnost.

Splet okolnosti mu je za novu adresu odredio Linz. Tamo se u potpunosti adaptirao i u poslovnom i u društvenom aspektu. Uspješno radi kao keramičar, a slobodno vrijeme rado provodi sa našim ljudima koji dijele istu sudbinu kao i on, družeći se uz šargiju i violinu i, naravno, kapljicu dobroga vina.

„Nema kojim se poslom nisam bavio; od konobara, vulaknizera, autopraonice, do stolara. Danas obrađujem dekorativni kamen i keramiku“, kaže Danka, koji je prije tri godine obogatio lepezu svojih zanimanja – postao je vinogradar.

„Čuvši pozitivnu priču o vinogradarstvu u Žepču, povukla me želja da zasadim vinograd“, kaže Damir Jurkić, čija se obitelj brine i pomaže u radovima na vinogradu.

„Nada postoji kako ću se jednoga dana vratiti i tada ću osobno njegovati svoj vinograd“, kaže Danka, ističući kako većina naših ljudi, koji žive i rade u drugim zemljama, imaju želju vratiti se. No, da bi se takvo što ostvarilo, potrebni su brojni preduvjeti egzistencijalnog i socijalnog karaktera, koje naša država ne ispunjava.

Državu, kao pojedinac ne možeš urediti. Ali možeš zemlju. Stoga je Damir Jurkić svoju nit povratka uhvatio upravo kroz vinogradarstvo i vinariju „Povratak“, a vrhunska vina koja su plod žepačkih vinograda, obećavaju splet niti koji bi u konačnici tvorili neraskidivo platno, po kojem ćemo, vjerujemo, jednoga dana slikati sretniju budućnost našeg zavičaja.

A do tada, naši ljudi koji žive na zapadu, najbolji su ambasadori i promotori našeg zavičaja, kao i naših vina.

Jedan takav je zasigurno Danka, koji mi, za kraj našega razgovora, otkriva kako će na Božićnom domjenku tvrtke u kojoj radi, biti posluživano vino „Povratak“.

Leave a Reply